pühapäev, 1. mai 2011

Porru-tomati pirukas kaerahelbepõhjal




See on üks imehea pirukas, mida võib netist ja Pereköögi retseptidest leida umbes sarnase retseptina "sügispiruka" nime alt. Olen seda teinud mitmeid kordi ja külalised alati väga kiidavad. Eriti mõnus on selle piruka juures krõbe kaerahelbepõhi, aga kahtlemata on veelgi suuremaks plussiks imekena välimus. Pirukat võib teha niis singiga (lihasööjatele) kui singita (taimetoitlastele) - maitseb ikka väga hea. Venna sünnipäeva puhul (kuna oli tulemas palju külalisi) tegin neid pirukaid kohe kaks tükki - ümmarguse ja kandilise.


Porru-tomati pirukas kaerahelbepõhjal

Põhi
100 g võid
0,25 dl õli
2,5 dl kiirkaerahelbeid
0,5 dl kaerakliisid
0,5 dl kartulitärklist
0,5 dl kartulipudru pulbrit (võib panna ka ainult tärklist või ainult kartulipudru pulbrit)
1tl küpsetuspulbrit
Näpuotsatäis soola
Paar spl külma vett

Kate
(soovi korral 100 g sinki, peekonit või küpsetatud kana tükikesi)
1 suurem porru
Pisut võid või õli praadimiseks
3 muna
200 g kodujuustu
2 dl (u 250 g) hapukoort
Pisut hakitud murulauku
1 tl soola ja pisut purustatud musta pipart

200 g kirsstomateid
Soovi korral peale pisut riivitud juustu (näiteks parmesani)

Sega toasoe või ja õli, lisa sellele sool ja pipar ning seejärel kuivained. Sega läbi. Lisa paar supilusikatäit vett ja sega veelkord läbi. Võid panna taigna täidise valmistamise ajaks külmkappi tahenema, et seda oleks pärast lihtsam vormi suruda. Suru tainas võiga määritud vormi põhja ja äärtele (seda on mugavam teha, kui kastad käed eelnevalt külma vette) ning küpseta seda 190 kraadi juures u 10 minutit.

Katte jaoks prae viilutatud porrulauk (ja sink või peekon) kergelt läbi (vaata oma porru tükid üle - need võivad olla mullased või liivased - vajadusel pese lõigutud tükikesed sõelal läbi, muidu jääb liiv hamba all krigisema). Pane porru (ja sink või peekon) eelküpsetatud piruka põhjale.

Klopi munad kergelt soola ja pipraga läbi, lisa hapukoor ja kodujuust ning murulauk. Vala segu porru (ja singi) peale. Kõige peale aseta tomatid. Kui Sul on väiksed kirss-tomatid, siis võid need pirukale panna tervena - võiksid teha neisse noaga väiksed täkked, et need küpsetamise ajal katki ei plahvataks. Suuremate tomatite korral lõika need enne pirukale panekut pooleks. Pane pirukas ahju ja küpseta u 190 kraadi juures u 25-30 minutit. Peale valmimist võid pirukale raputada veel pisut peenestatud murulauku.

Allikas: raamat "100 pirukat"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar