teisipäev, 26. aprill 2011

Kollane karri krevettide (ja seentega)




Täna oli karri päev. Mul oli alles väike pakike Taist toodud kollast karripastat, mis tahtis potti saada. Kui keegi nüüd tuletab meelde, et käsime Tais üle aasta tagasi, siis tõsi ta on. Aga kuna pool kohvrit oli head-paremat toidukraami täis, siis osa varudest on veel alles. Muu hulgas ka näiteks kaks kilo riisijahu, mida ma ekstra ühest Pattaya hulgilaost ostmas käisin, ise paberilt tai keelt veerides. Hetkel ma veel ei tea, mis selle riisijahuga teha, aga küll ma õigeks ajaks välja mõtlen. Karri retsept on järgmine.

Kollane karri krevettide (ja seentega)

Karrikaste
1-2 spl kollast karripastat (olenevalt sellest, kui teravat toitu tahad)
1 pk kookospiima (sobib nii 200 ml kui 400 ml)
2 spl kalakastet
2 dl vett
Soovi korral pisut jahvatatud vürtsköömneid

Karri sisse
300-400 g hiidkrevette (puhastatud)
2 väikest või 1 suur sibul
Praadimiseks veidi õli
Soovi korral 1 karp shampinjone
Soovi korral rohelisi herneid (külmutatud)
Soovi korral väike purk ananassitükke
Soovi korral tükeldatud tomatit


Serveerimimiseks
Kalakastet (igaüks ise paneb maitse järgi)
Basmati või jasmiini riisi
Soovi korral värskelt pressitud laimi mahla
Soovi korral värskeid koriandrilehti








Vajaminevad ained
Vala potti pisut õli ja kui see on kuum, lisa suuremate tükkidena sibul. Tai köögi võlu on mu hulgas selles, et ühtegi toidu koostisainet ei lõigata väga väikeseks. Nii leiab supist ja karrist alati suuri sibula ja muude köögiviljade tükke ja kokad pääsevad kerge vaevaga. Minuti-paari pärast lisa ka seened (suuremad seened lõika neljaks, väiksemate puhul piisab pooleks lõikamisest). Kuumus ei peaks olema väga suur, sest siis kipuvad sibul ja seened kõrbema minema. Sega vahetevahel.

Kui ka seened on mõned minutid kastrulis olnud ja pool valmis, lisa krevetid ja umbes 5 minuti pärast ka ülejäänud kastme ained (kookospiim, karripasta, vesi, kalakaste, soovi korral jahvatatud vürtsköömned). Hauta tasasel tulel umbes 10-15 minutit.

Kui soovid kasutada ka rohelisi külmutatud herneid ja ananassi, siis lisa nüüd ka need, lase paar minutit keeda ja karri ongi valmis. Nüüd lisa tomatitükid (kui neid keeta, siis kaotavad nad oma mõnusa sitke oleku).

Serveerimisel paku juurde kalakastet, et iga sööja saaks ise toidu soolasust reguleerida ja pane lauale paar poolikult laimi, et igaüks saaks vastavalt omasoovile neist toidule mõned piisad värsket laimimahla piserdada. Peale võid raputada hakitud koriandri lehti. Kõrvale paku riisi. Võid pakkuda ka nisuleiba. Mina praadisin kiirelt ka mõned suvikõrvitsaviilud, mille mahe maitse tasakaalustas tulist karrit mõnusalt.




1 kommentaar: