neljapäev, 18. august 2011

Ämbrisalat


Teeme igal aastal mehega kurkidest purki ämbrisalatit. Nii paarkümmend purki ikka. Kuigi ka marineeritud kurgid on maitsvad, eelistan ma iga kell toidu kõrvale just ämbrisaatit. Ämbrisalati eelis on ka see, selles saab ära kasutada ülekasvanud kurgid (ehk kui tekib küsimus, mida teha liiga suureks kasvanud kurkidega, siis tee ämbrisalatit!) 


Ämbrisalat

7 kg kurke
2 kg sibulat
1 kg porgandit
0,5 l toiduõli
100 g 10% äädikat
10 dessertlusikat jämedat soola (lusikas peab olema triiki, mitte kuhjaga, muidu tuleb liiga soolane)
4 sl suhkrut
100 g noort tilli

Viiluta kurgid õhukeselt puhtasse potti või emailämbrisse (võid kurke viilutada koorega või ilma, kuidas sullemeeldib. Mina kooring kurgid enne ära). Eriti mugav on kurke lõikuda köögikombainiga (selle "riiviga", kus sees on pilu). Viiluta sibul (seda teen ka köögikombainiga. Kui viilutades tulevad liiga suured tükid, võid ka kombaini jämeda riiviga riivida) ja lisa kurkidele. Riivi jämeda riiviga porgand ja haki till peeneks.

Sega kõik köögiviljad segamini. Lisa sool, suhkur, äädikas, õli ja sega kõik läbi. Vajuta salat nõus tihkelt kinni ja pane vajutise alla (näiteks aseta salatile taldrik, mille peale aseta kivi või vett täis purk. Jäta 24 tunniks jahedasse kohta seisma (soovitavalt keldrisse või sahvrisse, aga sobib ka näiteks külmem vannitoa põrand).

Peale 24-tunnist seismist kuumuta salatit nõrgal kuumusel 20 minutit ja pane puhtakspestud ja kuumutatud purkidesse.

Serveeri mistahes sooja roa kõrvale.

1 kommentaar:

  1. Unustasin lisada, et retsept pärineb siit: http://www.kokaraamat.ee/retsept.php?cat=22&id=839&lk=2

    VastaKustuta