reede, 4. november 2011

Kõrvitsakook pruunistatud või kreemiga



Ai ai ai... pidin ma selle kurikuulsa pruuni või ära proovima. Kohutav kaloripomm ja NII maitsev. Ma ütlen teile... see pruun või on uus foie gras ja pardirind ja veisepõsk! Pavlovast ja tiramisust rääkimata...

Mis retsepti ennast puudutab, siis midagi keerulist siin ei ole. Kuna tegu oli aga Ameerikast pärineva retseptiga, siis oli esialgu oli küll tükk otsimist ja peamurdmist, kuidas määratleda mahtusid nagu "1 pulk võid", "2 tassi suhkrut" ja "6 untsi kõrvitsapüreed". Teisendatud ma nad sain ja kook õnnestus kenasti. Blogis kajastan untside ja tasside asemel ikka detsiliitreid ja gramme.

Kõige aeganõudvam on koogi juures ilmselt kõrvitsapüree valmistamine (töö maht on olematu, aga kõrvits tahab tunnikese ahjus küpseda). Kuna mina tegin omale korraga valmis mitu kilo kõrvitsapüreed ja panin selle parajate portsudena sügavkülma, siis mul selle peale aega ei kulunud. Õpetuse, kuidas teha kõrvitsapüreed, leiad SIIT.

Mis kooki ennast puudutab, siis meenutas maitselt porgandikooki, aga oli kuidagi veel mahlasem ja pehmema konsistentsiga. Kooki võid teha ka ilma rammusa võikreemita - serveerida seda vahukoore või toorjuustukreemiga. Võid ka lhtsalt kergelt tolmsuhkruga üle raputada ja ikka on väga maitsev. Muidugi pruuni või kreemi vastu ei saa neist maitse poolest ilmselt ükski.



Kõrvitsakook pruunistatud või kreemiga 

Tainas
115 g võid
3,5 dl suhkrut (võimalusel asendada osa suhkrust tumeda muscovado suhkruga)
2 suuremat muna
4 dl jahu
400 g ehk 4 dl kõrvitsapüreed
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 tl soola
1 tl kaneeli
0,25 tl riivitud muskaatpähklit
1 dl toasooja piima


Pane ahi 180-kraadi juurde soojenema. Kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, määri põhi ja vormi servad võiga ning puista see jahuga üle. Raputa ülejäänud jahu vormist välja.

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munad ja vahusta veel paar minutit. Lisa muna-või vahule kõrvitsapüree, piim ning seejärel omavahel eelnevalt kokkusegatud kuivained. Sega ainult nii palju, et kõik ained ilusti seguneksid.

Vala tainas võitatud ja jahuga ülepuistatud vormi ja küpseta 180 kraadi juures umbes 1 tund (kui kook on pealt kergelt pruunikas ja sellesse pistetud puutikk jääb puhtaks. Jahuta kook enne kreemiga katmist ja serveerimist täielikult (soovitavalt restil).

Kreem
120 g võid
3 dl tuhksuhkrut
2 tl vanilliekstrakti (või 3 tl vanillisuhkrut)
(vajadusel 1 spl piima)

Pane või väikesesse kastrulisse ja aja keema. Keeda võid tasasel kuumusel u 10 minutit, kuni see on pähklikarva pruun (liiga tumedaks ei tasu ka ajada - siis jääb kõrbe maitse juurde). Võta kastrul tulelt ja vala pruunistatud või kaussi nii, et sinna ei satuks musta sadet (see on kõrbenud osa ja peaks jääma kastrulisse - st kuulub äraviskamisele).

Lisa pruunistatud võile sõelutud tuhksuhkur ja vanilliessents. Hõõru segu kuni see on ühtlane. Kui tundub, et kreem on koogile määrimiseks liiga paks, lisa kõigepealt 1 tl soojendatud piimast ja vajadusel veel 1 tl soojendatud piima (mina piima ei lisanud). Lase segul paar minutit jahtuda ja määri see koogile.

Kaunistuseks
Kreeka pähkleid

















Allikas: Martha Stewarti veebileht

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar