laupäev, 25. jaanuar 2014

Scottiglia (päevasaak) ehk tummine lihapada - imemaitsev



Scottiglia (päevasaak) (5-le)

1 dl neitsi-oliivõli
1,2 kg erinevaid lihasid, tükeldatuna (näiteks siga, kana, loomaliha, ka toorvorste võib lisada)
600 g punaseid sibulaid (peenelt hakituna)
4 küüslauguküünt (jämedalt hakitnua)
Suur peotäis värsket basiilikut (jämedalt hakituna)
Väike peotäis peterselli (peeneks hakituna)
2,5 dl punast veini
1kg purustatud tomateid konservina
4 suurt loorberilehte
2 värsket rosmariinioksa (lehed peeneks hakitud)
6 dl kanapuljongit
Soola, musta pipart

Serveerimiseks: päts krõbeda koorikuga heledat leiba või sepikut (mina serveerisin couscousiga)

Maitsesta lihatükid (mina lõikasin umbes poole rusika suurused tükid) soola ja pipraga. Vala pannile sorts oliivõli ning pruunista selles osade kaupa liha tükke (mina lõikasin umbes poole rusika suurused tükid).Pane pruunistatud lihatükid kõrvale oma aega ootama.

Vala järelejäänud oliivõli kastrulisse (või kõrgesse pann) ning kuumuta selles sibulaid ja küüslauku keskmisel kuumusel u 10 minutit. Seejärel lisa basiili ja petersell ning kuumuta veel 5-10 minutit, kuni sibul on pehme.

Lisa sibulatele liha ning vala peale vein. Lisa kuumust ja lase toidul mullitada umbes 10 minutit, ise pidevalt segades (kuni vein on aurustunud). Seejärel lisa tomatid, loorberilehed ja rosmariin.Lase väiksel tulel pliidil (või ahjus umbes 150 kraadi juures) haududa 2-3 tundi, kuni liha on pehme ja kaste paksenenud. Seejärel lisa väikeste osadena kanapuljong  (kui valmistad toitu ahjus ja kaane all, võid selle lisamata jätta, et kaste liiga vedel ei tuleks. Kaste peaks olema tume ja paks.

Originaalretsept soovitab toitu hautada pliidil ja  ilma kaaneta, aga mina valmistasin seda ahjus ja kaane all (malmpotis) ning tõeliselt maitsev tuli - liha lihtsalt sulas suus ja ka kaste oli väga mõnus ja tummine.




Katie ja Giancarlo Caldesi 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar