esmaspäev, 15. aprill 2013

Sinimerekarbid koorekastmes

Mida teha sinimerekarpidest? Olen korduvalt mõelnud nende ostmisele, aga tegudeni ei ole asi seni jõudnud. Kui leidsin kabid Prismast eelmisel neljapäeval soodushinnaga, siis otsustasin siiski proovida. Kuigi retsepti kombineerisin ise, tulid need välja täiesti jumalikud! Tõepoolest super head - kindlasti kordan sama retsepti ka lähitulevikus! Keele viib alla!







Sinimerekarbid koorekastmes

1 suurem sibul
2 küünt küüslauku
50 g võid
umbes 1 kg elusaid sinimerekarpe (koos karpidega)
(soovi korral 1-2 dl valget veini)
2 dl  vett või kalapuljongit
4 dl  vahukoort
1 karp määrdejuustu (Merevaik, Philadelphia vms)
Soola (või kalakastet)
Pipart

Haki sibul ja küüslauk ning prae need võis läbipaistvaks. Seejärel lisa sibulatele vesi (või  puljong) ja soovi korral valge vein. Lase keema tõusta ja sejärel kuumuta veel mõni minut, et veinist alkohol aurustuks. Lisa vahukoor ja lase kastmel taas keema tõusta.

Pese karbid jooksva külma vee all. Sorteeri ühte kaussi kõik kinnised karbid, lahtised ja paokil karpidele koputa par korda noa otsaga peale. Kui karp hakkab kokku tõmbuma, pane see kinniste karpide juurde. Need karbid, mis jäävad avatuks ka peale koputamist, viska minema - need on surnud ja süüa ei kõlba.

Pane karbid keevasse kastmesse ja kata kindlasti kaanega. Kuumas vedelikus ja keemisaurus avanevad karbid kiiresti. Keeda karpe umbes 5-7 minutit. Siis võid kaane ära võtta ja vaadata, kas kõik karbid on kenasti avanenud ja kaste muliseb. Kui jah, siis lisa määrdejuust ja kata pott taas kaanega. Nüüd või kuumuse kinni keerata, aga lase juustul kaane all veel  paar minutit sulada.

Enne serveerimist sega kõik kenasti läbi, et määrdejuust kastmes ühtlasemalt jaotuks. Serveeri näiteks spagettidega. Võid seda süüa ka lihtsalt valge leivaga, mida on mõnus kastmesse dippida. Peale võid raputada riivitud parmesani.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar