pühapäev, 1. mai 2011

Martsipani-apelsini keeks





Ma ei ole keeksi küpsetanud vähemalt 3 aastat, kuna mul endal keeksivormi ei ole (see lihtsalt ei mahuks kuhugi ära). Kui aga viimati ema juures käsin, siis tuli millegipärast koogivormidest juttu ja märkasin seal ka keeksivormi. Laenasin selle enda kätte ja otsustasin ka kohe ühe hea keeksi küpsetada. Tahtsin midagi erilisemat kui rosinakeeks või marmorkeeks. Mul oli pisut sukaadi üle ja see vajas ärakasutamist. Mõrkja sukaadi kõrvale otsustasin kasutada magusat martsipani. Nii sündiski täiesti uus retsept - martsipani-apelsini keeks.


Martsipani-apelsinikeeks

125 g võid
2 muna
näpuotsatäis soola
300 g martsipani
1 apelsini koor ja mahl
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Sega toasoe või  munadega läbi, lisa sool. Riivi paar tundi sügavkülmas hoitud martsipan jämeda riiviga ja lisa taignale. Seejärel lisa apelsini mahl ja koor. Teine ja oluliselt lihtsam võimalus martipani lisamiseks on see: sulata martsipani mikrolaineahjus väikesel kuumusel 2-3 minutit, kuni see paisub ja on kuum ning lisa kuumale martsipanile apelsinimahl ja koor. Sega läbi ja vala saadud segu muna-või massi hulka. Viimasena lisa jahu ja küpsetuspulber.

(Apelsini koort ma sel korral mitte ei riivinud, vaid koorisin apelsini kartulikoorimisnoaga, kus on pilu sees - sobib ka juustu viilutaja - ja siis hakkisin saadud koored pisikeseks - nii jäid keeksi sisse kelmikad oraanzhid tükikesed.)



Küpseta u 190-kraadises ahjus u 35 min kuni keeks on pealt kergelt pruunikas ja tikuga proovides tainas tiku külge ei jää. Soovi korral kaunista glasuuriga (mina kaunistasin 200 g tumeda shokolaadi ja sukaadiga).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar