kolmapäev, 13. aprill 2011

Lambahautis tomati ja chorizoga




Zoozi blogist leitud hiidubade ja chorizo vormist (mida ma ka hiljuti katsetasin ja mis vägagi maitsvaks osutus) inspireerituna otsustasin viimase tüki meiega Hispaaniast kaasa tulnud chorizo vorsti eelnimetatuga sarnases hautises ära kasutada. Aga chorizo oli vaid kõrvalosatäitja (kuigi ta elas rolli kenasti sisse ja puha). Õhtu staariks oli suus sulav lambakints, mille ma maalt tädi Heljult sain. Küll oli ilus liha - kena tumepunane ja vaid imeõhukese pekikirmega. Mis seal imestadagi - kena aasal ja käsitsi niidetud heinal kasvanud lambuke ju. Nii öko kui veel saab.

Peale kintsu konditustamist (millest meie koer siirat rõõmu tundis, sest kes talle ikka korralikku liha kätte annaks - hea, et kontki temale usaldatakse) ja tükeldamist oli pilt nii hunnitu, et lausa kahju oli lammst patta panna. Aga võtsin enda kokku ja patta ta sai. Kokku tuli alljärgnev mõnus lambaroog (retsept allpool). Sööjad kiitsid ja palusid järgmine kordki valmistada. Sobib hästi ka neile, kes tahavad, et lambale omast maitset võimalikult vähe tunda oleks. Viimase osas (tomib ka liha pehmendavana) sain ühest toidukohast nipi, et lammast võiks hoida üleöö Coca-Colas või Sprites.


Lammas chorizo ja tomatiga

200g chorizot
0,5-1 kg kuubikuteeks tükeldatud lambaliha (olenevalt sellest, kui lihast rooga soovite)
2 sibulat
1 suurem punane paprika
suur purk (800 g ringis) purustatud tomateid või umbes 200 g korralikku tomatipastat
3-4 dl lambaleent või veisepuljongit
3-5 küünt suitsutatud paprika pulbrit
1 väike kuivatatud või värske tshilikaun või 0,5 tl kuivatatud tshillipulbrit

1 oksake värsket või 0,5 tl kuivatatud rosmariini
0,5 tl pune
0,5-1 tl jämedat soola
pisut musta pipart
u 200 g feta juustu (kõvemat)

Pruunista lambaliha tükid kuumal pannil väheses õlis või tükikese võiga ja pane need kõrvale. Lõika chorizo õhukesteks viiludeks ja pruunista kuumal pannil. Tõsta chorizo viilud pannilt kausikesse oma etteastet ootama.

Vorsti praadimisel tekkinud chorizo-maitseline õli jäta pannile ja lisa sellele hakitud sibul. Kui sibul muutub klaasjaks, lisa hakitud küüslauk ning kuubikuteks lõigatud paprika. Kuumuta segades paar minutit, kuni paprika hakkab ilmutama esimesi küpsemise märke. Lisa maitseained ja sega pidevalt. Umbes minuti pärast lisa purustatud tomat või tomatipasta ja puljong. Lisa sellele lambaliha tükid ja umbes pool praetud ja tükeldatud chorizo vorstist. Hauta tasasel tulel umbes 1,5 tundi, aegajalt segades.


Vala haudunud segu ahjuvormi (loomulikult võid panna segu ahju ka haudepotiga, kuid siis ei ole lõpptulemus eesriide avanemise ajaks nii kena kui vormi panduna), lao peale ülejäänud chorizo tükid ja kuubikuteks lõigatud feta juust. Küpseta umbes 200-kraadises ahjus 10 minuti ringis. Serveeri koos värske salatiga (mina kasutasin rucolat, mis sobis väga hästi) ja nisuleivaga.

3 kommentaari:


  1. ayam sabung peru Live Di www.bolavita.site ! Dapat dimainkan menggunakan Android & iOs Kesayangan Anda ! Bonus Deposit pertama sebesar 10% ! Bonus Cashback 5% - 10% ! Daftar sekarang juga
    -

    VastaKustuta